BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Recomandări culinare din zona Maramureșului

    În incursiunea prin Maramureș, gazdele vor fi întotdeauna prin preajma mesenilor, gata să le umple farfuriile din nou, în secunda în care au fost golite. O nouă porție nu trebuie refuzată, căci e posibil să se simtă jigniți.
Pe fiecare masă din această zonă superbă a țării trebuie neapărat să se găsească
mămăligă cu urdă, sarmale cu păsat, plăcintă creață cu urdă și mărar sau turtițe de mălai. Se pare că sarmalele cu păsat sunt foarte apreciate, mai ales de către turiștii străini, care le consumă cu plăcere.
Alte feluri de mâncare de mare rang sunt colacii împletiți sau cartofii copți cu usturoi.
Mari consumatori de produse din lapte (în special de oaie sau de vacă), care apar încă din luna mai și țin până în septembrie, maramureșenii consumă foarte multe brânzeturi, de la brânza de casă sau urdă la brânza de oaie sau caș. Se pare că în perioada verii laptele de oaie este mai gras, datorită pășunatului pe munți. Un alt produs fără de care nu se poate în Maramureș este carnea de porc, preparată după rețete tradiționale (de exemplu, sarmalele bătrânești, foarte apreciate de turiști). Cel mai des, carnea de porc este afumată, ca să se păstreze cât mai bine pe toata durata iernii. În Maramureş se găteşte cu multă untură de porc, slănină afumată sau costiţă. Nelipsite sunt brânza şi horinca de prune. Se mănâncă sarmale cu smântână, ciorbe făcute cu rântaș şi drese cu smântână, supe, fripturi, găină umplută cu ficat şi legume, mămăligă cu brânză şi jumări în straturi, clătite cu brânză de vaci şi smântână la cuptor, piure de castane cu frişcă.
Așadar, bucătăria tradițională din Maramureș conține negreșit cîte puțin din următoarele preparate: un blid cu „tocană” (mămăligă) fiartă în lapte dulce, cu brânză de oaie, smântână și jumări, o porție de sarmale umplute cu păsat și un codru de pâine coaptă pe vatră, un pahar de horincă, iar ca desert o plăcintă creață sau cozonac cu nucă.
Maramureșenii nu excelează prin combinații sofisticate de alimente și mirodenii, ci mai degrabă prin principii ecologice solide.