Căi de Acces º DN19 Sighetu Marmației -Satu Mare, sat Săpânța.
Cu totul deosebită prin arhitectură și poziționare, actuala Mănăstire Săpânța-Peri a fost înființată în anul 1997, în hotarul satului Săpânța, din dorința de a reînnoda tradiția istorică a vechii Mănăstiri Sfântul Mihail, din Peri-Maramureș, astăzi pe teritoriul Ucrainei.
Distrusă la începutul secolului al XVIII-lea de către trupele generalului austriac
Bukow, mănăstirea din Peri a constituit un important centru bisericesc și cultural. A fost înființată pe vremea voievozilor Drăgoșești pe locul unei vechi sihăstrii ce purta hramul Sfântul Arhanghel Mihail. La Săpânţa-Peri a existat una dintre școlile de caligrafie însemnate din România, aici fiind traduse și copiate în română pentru prima dată Psaltirea, Evanghelia, Legenda duminicii, Codicele Voroneţean și Faptele Apostolilor. Actuala construcţie a mănăstirii este tipică bisericilor din lemn maramureşene, însă are câteva caracteristici deosebite: pridvor în formă pentagonală, demisol şi un etaj în trei trepte ce ajungela înălţimea de 56 de metri.
Acoperişul, foarte înalt, areîn vârf o cruce din fier, lungăde 7 metri, în greutate de 400 de kilograme, având rozete solare pe extremităţi. Crucea poate fi văzută de la mare distanţă, inclusiv din Ucraina. Impresionantă, turla de aproape 78 m va transforma edificiul în cea mai înaltă biserică de lemn din lume.